Tri Oraha

Vinarija Tri Oraha

Vinarija Tri Oraha je kooperativa porodice Šćepanović u kojoj se prave vina jedinstvena po načinu proizvodnje. Ovaj projekat je započet podizanjem vinograda kod sela Crnomasnica na desnoj obali reke Timok, u Negotinskoj krajini.

Vinograd Tri Oraha podignut je kao jedna celina podeljena dubokim kanjonom u kojem rastu tri velika oraha, koja su postala i simbol vinarije.Teren je strm, blago zaobljenih padina koje su južno eksponirane, stalno osunčane i provetrene, na 400-750 ft nadmorske visine.

Istraživanje terena na preseku padine od strane međunarodnog instituta pokazalo je stratume crne masne zemlje, kamena krečnjaka različitih boja koje pokazuju bogatstvo različitih minerala i oligoelemenata potrebnih za uzgajanje grožđa visokog kvaliteta.

U vinariji Tri Oraha danas dominiraju internacionalne sorte cabernet sauvignon,merlot i cabernet franc. Višegodišnje odležavanje vina u potpuno novim hrastovim barrique buradima je glavni princip u proizvodnji našeg vina, bez ikakve hemije uobičajne u vinskoj industriji.

Nakon što su kapaciteti u selu Crnomasnica popunjeni, podignuta je vinarija „Pogon Srebrno Jezero“ blizu velikog gradišta. Nov pogon i veći kapacitet nam je omogućio da svake godina berba ide u potpuno novu hrastovu barrique burad od 225l i 250l.

Svaka berba odlezava i neguje se u hrastovini najmanje 5 godina, nakon čega se flašira i miruje još godinu.

Odabrane količine od svake berbe ostavljamo da odležavaju čak do 10 godina, što nam omogućava da do kraja istražimo ideju višegodišnjeg odležavanja vina u novoj hrastovini.Danas je vinarija Tri Oraha verovatno jedina u čijem podrumu možete videti i probati vertikalu vina u buradima unazad 10 godina, što polako postaje tradicija.