Rosé

Rosé

OPIS

Roze vina se stvaraju od crvenog groždja po tehnologiji srvaranja belih vina. Intenzitet boje se dobija Maceracijom odnosno odlezavanjen vina zajedno sa pokožicom iz koje se bojene materije prenose u vino. U zavisnosti od intenziteta željene boje Maceracija traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Boja roze vina može biti od nežne roze boje (kao meso Lososa) do skoro crvene kao krv (ružica), trendovi su različiti i menjaju se iz godine u godinu.

Jedna od mogućnosti dobijanja industrijskog  roze vina jeste mešnjem belog i crvenog vina, ova krajnje sporna metoda je u Evropskoj Uniji zabranjena, osim za proizvodnju crvenih penušavih vina.

Ne samo leti kada se roze vina pija rashladjena na 10-12°C, već  bez rozea nijedan dobar ugostitelj nesme ostati ni zimi.  Leti ljubitelji crvenih vina ga piju kao rashladjenu zamenu, a zimi kao voćnu osvežavajuću varijantu. Lepši pol preferiraju vina sa voćnim aromama i nešto manje alkohola, ali neretko se sreću roze vina i sa 13%alkohola pa i više.

Vinarija Mikić proizvodi roze od Pinot Noira kao i od Merlot-a , i trudeći se da održi vrhunski kvalitet postavljamo sebi mnoštvo pitanja: odabrati najbolju sortu groždja ove godine, ili napraviti kupažu ove sorte, odrediti pravi momenat berbe, koliko dugo Macerirati, na kojoj temperaturi izvršiti fermentaciju……? To su neka pitanja na koja trebamo naći najbolji odgovor, ali netrebate sumnjati u nas, trebate samo probati naša rose vina.

Na Sajmu Meda i Vina u Negotinu najbolje rose vino je baš iz našeg podruma, Vinarija Mikić Rose na prvom, a Pino Rose na trećem mestu su dovoljan dokaz da znamo odgovor na pitanja koja smo nabrojali.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *