Traminer

Traminer

OPIS

Traminer ili Traminac  je vrlo stara sorta grožđa srednje Evrope, a svoje ime je dobio po mestu Tramin u Južnom Tirolu. Sorta se odlikuje okruglim listovima i groždovima male do srednje velićine, zrnca su ovalna sa debelom pokožicom koja  je rose boje . Jako je zahtevna sorta i pravo je umeće nju ukrotiti .

Vino Traminera je aromatično sa pregrštom  voćnih mirisa poput:  Zove, Ličija, Suvog grozđa takođe se sreću mirisi Bagremovog cveta , Meda,Kompota dunje , Narandže ili Marakuje.  Desertna vina Traminera sa ostatkom sećera se izvanredno  razvijaju prilikom dugogodišnjeg  odležavanja.

Zbog velike količine sećera koji može  sakupiti vrlo često se sreće kao polu suvo vino, a neretko i sa preko 15% alkohola. Sadržaj kiselina je mali pa se često ocenjuje kao  jako pitko vino pogotovu u ženskim krugovima, takođe je izvanredno lepo prihvaćeno i od ljudi koji retko piju  vino.

Vinarija Mikić gaji Traminer već duži niz godina i svake godine ga iznova upoznaje , jedne  kao slatko desertno vino sa mirisom cveta Zove , sledeće kao vino sa 15% alkohola koje miriše na Bagremov cvet i Liči. Ovogodišnja  berba  nam puno obećava i jedva čekamo da je napunimo u bocu i iznenadimo i sebe kao i naše verne kupce širom Evrope, možda nekim novim ukusom koji će nam Traminer doneti.

Pijte Traminer na temperaturi 10°-12° i on biće Vam savršen  pratioc uz skoro sve sireve kao i jela od svinjskog mesa.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *