Chardonnay

Chardonnay

OPIS

Ovo je sorta koju ne bismo trebali puno da predstavljamo ljubiteljima vina,  većini  njih Šardone veoma poznat i omiljen. Ipak, s obzirom na senzacije ukusa koje ta sorta može ponuditi, svakako je vredan da ga iznova prezentujemo.

Šardone je francuska sorta, poreklom iz Burgundije (centralno-istočna Francuska). Naziv Šardone (Chardonnay) je dobio kako se pretpostavlja, po Burgundskom selu Chardonnay. Analizom je ustanovljeno da je to sorta nastala prirodnim ukrštanjem Pinoa i stare sorte Gouais Blanc.

Poznat kao sorta koja se lako adaptira i prilagođava, zato se  Šardone našao u vinogradima širom sveta. Zato i ne čudi činjenica da je među najrasprostranjenijim sortama na svetu.

Ono što je najveća vrlina Šardonea je njegova prilagodljivost različitim stilovima vina. Što  vinarima odgovara jer mogu da puste mašti na volju i stvaraju od jednostavnih laganih voćnih vina do složenijih moćnih vina, koja neretko pune Hrastovu burad širom sveta. Koja se kao takva rashladjena na 10-12°odlično slažu sa raznim jelima, pogotovo onima od ribe i morskih plodova kao i sa raznim testeninama.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *