Pinot noir

Pinot noir

OPIS

Pinot Noir je najplemenitija sorta groždja, naj više se gaji u Burgundiji (F) kao i Chardonnay , pa je zato kod nas poznatiji  kao  Burgundac. Radi se o jednoj vrlo staroj sorti koja postoji  možda i 2000 godina. Dao kolevka se smatra Švajcarski Kanton Wallis , predeo izmedju Ženevskog jezera i doline Rone u Francuskoj. Poreklo ove sorte je jako diskutabilno , jedni smatraju da je nastao prirodnim unrštanjem Crnog Rizlinga i Traminera , dok drugi naučnici smatraju da je Pinot Noir nastao direktno od Divlje Loze. Posle generalne analize 1990 godine se neisključuje ta teorija .

Vina Pinot Noir-a su Rubin boje sa violetnim nijansama , važe za vrhunska vina sa mogućnošću dugog odležavanja. Kao mlada vina imaju voćni miris dok sa odležavanjem dobijaju  miris raznih oraha kao i badema. Voćnim mirisima Trešanje, Višanje, Jagode, Borovnice propraćeni mirisom Badema u pozadini, odležavanjem u Barrique buradima pridružuju se mirisi Vanile i Cimeta. Ovakva harmonija mirisa i čini ovo vino Kraljem Crvenih Vina. Najskuplje Crveno Vino na Svetu je i stvoreno baš od ove sorte groždja.

Vinarija Mikić uzgaja Pinot Noir na površini od jednog hektara i nekoliko godina smo pokušavali da stvorimo jedno Crveno vino koje nebi obrukalo ovu sortu. Nismo se usudjivali na taj korak sve do 2015 godine kada je u Negotinskoj Krajini zabeleženo 2355 sunčanih sati i groždje bilo perfektnog kvaliteta i zrelosti. Posle jedne godine provedene u Barrique buradima napravljenim od Srpskog Hrasta i 6 meseci odležavanja u boce Pinot Noir Vinarija Mikić je krenuo da osvaja srca ljubitelja ovog Kraljevskog vina širom Sveta.

Blago rashladjeno na16- 18° vino Pinot Noir- preporućujemo uz jela od Divljaći i Jagnjetine, sadrži 15% alkohola pije se sada i narednih 15 godina.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *