Crna Tamjanika

Crna Tamjanika

OPIS

Crna Tamjanika je muskatna sorta groždja koja vodi poreklo sa juznog Balkana, da bi se 1565 godine po nazivom Rosenmuskateller počela spominjati i u Juznom Tirolu(I). Površine pod zasadima  ove vrlo retke sorte se mogu samo  nagadjati, ali je sasvim jasno da ih nema puno. Crna Tamjanika je Auroktona sorta Negotinske Krajine , sa oko 10 hektara vinograda pod ovom sortom nezaostajemo puno za Juznim Tirolom (I) gde se pod zasadima Crne Tamjanike nalazi oko 15 hektara dok u celoj Italiji je zasadjena na oko 58 hektara. Takodje se sreće i u Elsassu (F) na oko 30 hektara površine po imenom Muscat des Roses Noir ili Muscat Rosa . Rosenmuskateller se sreće u Burgenlandu (A) na površini od oko 15 hektar.

Vina Crne Tamjanike mogu biti polu suva ili suva kao i od svake crne sorte groždja mogu se praviti Crvena i Rose Vina. Negotinska Krajina je poznata i po Rujnom Vinu koje se spominje u pesmama o Hajduk Veljku najvećem junaku ovog kraja, a to je baš vino  Crne Tamjanike. Vina su Rujna ( Crvena ) a ne Crna kako se obićno nazivaju vina drugih crnih sorti koje se gaje u Negotinskoj Krajini.

U Vinu Crne Tamjanike pored mirisa Ruža sreću se začinski i voćni mirisi : Bosiljak, Maline, Jagode… tako da se savršeno slaže sa čokoladnim desertima  kao i sa kolačima od svežeg voča. Kao suvo vino perfektan je pratioc jelima sa ribom i mekanim sirevima.

Vinarija Mikić je na Sajmu Meda i Vina u Negotinu 2017godine prvi put predstavila svoju Crnu Tamjaniku i dobila Bronzanu medalju za kvalitet. Od 1 Jula počinjemo sa predstavljem našeg novog vina i jedva čekamo da čujemo komentare. Crna Tamjanika  Berba 2016  sadrži 13,5% alkohola i može se piti odmah kao i narednih 10 godina. Pije se blago rashladjena na 15° i nezaborvlja se lako.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *