Merlot Barrique

Merlot Barrique

OPIS

Merlot je sorta koja od svog  prvog spominjanja 1783 godine( La Merle ) do današnjih dana očarava ljubitelje Crvenih vina , je jedna od najvažnijih sorti groždja Bordoa. Desna obala reke Gironde pruža idealne uslove za uzgajanje ove vrlo plemenite sorte. Smatra se da je nastala od sorte Cabernet Frank, ali to nije tačno utvrdjeno. Za mesta kao Saint-Emilion  ili Pomerol niko nebi ni čuo da nije Merloa zbog koga se njihova imena pominju po celom svetu.

Merlot je bujna sorta groždja koju treba ukrotiti svake godine iznova i ostaviti onoliko groždja koliko može sazreti navreme i ostaviti dovoljno vremena čokotu da se pripremi za zimu. Jako je osetljiva na niske temperature pa je vrhunsko umeće vinogradara neophodno da je sačuva od izmrzavanja.

Vino je mekano kao svila i elegantno kao dvorska Dama koja jedva čeka da bude otkrivena i prisutnima izmami uzdahe. Već druge godine vino ima izražene mirise na Ribizlu, Borovnicu, Kupinu, Šljivu , a odležavanjem u Hrastovim burićima ili bačvama i mirise Vanile, Suvih Šljiva ….

Vinarija Mikić je posebno ponosna na svoj ,,Merlot Barrique‘‘ koji je proglašen za najbolje vino na Sajmu Meda i Vina u Negotinu 2017 godine. I našoj vinariji doneo titulu Apsolutnog pobednika sajma gde su bila vina iz zemlje kao i  iz Rumunije, Bugarske, Makedonije. Ukupno su ocenjivana 104 vina.

Odlezava 12 meseci u Hrastovim buradima zapremine 225l, a nakon toga jo najmanje 3 meseca u boci. Sadrzi 13,5% alkohola i servira se na temperaturi 17-19° uz jela od crvenog mesa posebno jagnjetine kao i zu aromatične sireve .



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *